La Lluna és l'únic satèl·lit natural de la Terra. Té un diàmetre de 3.475 km
i orbita a una distància mitjana de 384.400 km del nostre planeta. La
massa de la Lluna és molt menor que la terrestre i per això
l'acceleració de la gravetat a la superfície és aproximadament 1/6 de la de la Terra. La superfície és plena de cràters i posseïx una atmosfera molt tènue, pràcticament insignificant, formada per àtoms d'heli, d'argó i ions de sodi i potassi. La Lluna reflecteix la llum del sol i, vista des de la Terra, és l'objecte més brillant després del Sol. Diuen que el 21 de juliol de 1969 els astronautes de l'Apollo XI van ser els primers homes a trepitjar-ne la superfície.
Molts calendaris prenen com a base els cicles de la lluna, com l'islàmic o el saxó antic. Alguns idiomes la paraula que significa mes ve pecisament de la lluna, com en anglès i en turc, per exemple. Moltes llengües li han dedicat també un dia de la setmana (com el dilluns català), per reconèixer la seva importància astrològica.
Apareix també en algunes banderes, com la de Mongòlia.
És un símbol de l'Islam, per això es veu a les banderes de països
musulmans, a vegades al costat d'una petita estrella de cinc puntes.
La lluna ocupa un paper central en la mitologia. Cada cultura té un déu de la Lluna (normalment femenina, en oposició al Sol masculí), com per exemple Selene a la mitologia grega, Nanna a Mesopotàmia, Thoth entre els egipcis...
La granota, el gripau i el conill
són animals associats a la lluna a les llegendes populars. La lluna
podia fer embogir les persones (anomenades llunàtiques per aquest motiu)
i transformar els homes en llops (licantropia).
Molts rituals de bruixes tenien lloc en fases concretes de la lluna,
sent la lluna plena la més procliu a convocar esperits i monstres.
La fotografia la vaig fer mitjançant un telescopi Maksutov Cassegrain de 90mm de diàmetre i 1250mm de focal a f/13.8 i amb una càmara compacta Sony Ciber-shot recolzada a pols sobre l'ocular.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada